Thursday, September 26, 2013

Uus-Meremaa tutvustus

Uus-Meremaa on riik Okeaania edelaosas ning paikneb põhiosas Uus-Meremaa Põhja -ja Lõunasaartel.

Allikas: Google maps

Uus-Meremaa Põhjasaar, eriti selle rannikualad, on oluliselt tihedama inimasustusega kui Lõunasaar. Viimases on edela -ja lääneosas inimasutuse tihedus väiksem kui 1 inimene km2 kohta. Üle ¾ rahvastikust (95% maooridest) elab Põhjasaarel.

Uus-Meremaa ongi märkimisväärne just tema geograafilise eraldatuse tõttu, jäädes üle 2000 km Austraaliast loodesse. Lähimad naabrid põhjas on Uus-Kaledoonia, Fidži ja Tonga.

Uus-Meremaal valitseb pehme mereline parasvöötme kliima. Õhutemperatuur langeb harva alla oC ega tõuse ka üle 30 oC. Mõõdetud kõrgeim temperatuur on enam kui 42 oC ja mõõdetud madalaim temperatuur on - 26.5 oC.  Sademeid sajab enamikes piirkondades aastas üle 1000 mm. Eriti rohkesti on sademeid Lõunasaare läänerannikul. Samas on mõnel pool Lõunasaare keskosas sademeid aastas alla 500 mm. 
Uus-Meremaad on hea külastada igal aastaajal.  

Allikas: ourtripnewzealand.blogspot.com

Ajalugu ja kultuur

Polüneesia meresõitjad saabusid Uus-Meremaale 11. ja 13. sajandi vahel ning lõid maoori kultuuri. Uus-Meremaa maoorikeelne nimi Aotearoa tõlgitakse tavaliselt kui “pika valge pilve maa”. Legendi järgi sai ta oma nime, kui avastajad saarele lähenedes horisondil vastava kujuga pilve nägid.

Allikas: murraygunn.id.au
Kaasaegsel Uus-Meremaal on mitmekülgne kultuur, mida on mõjutanud inglise, šoti, iiri ja maoori kultuurid, sealhulgas on mõjutusi ka väga paljudest teistest riikidest.
Tänu püsivale sisserändele Inglismaalt ja sellele, et paljud noored uus-meremaalased veedavad aega Inglismaal saamaks “ülemerelisi kogemusi”, säilib kultuuriline ühendus Uus-Meremaa ja Inglismaa vahel, mistõttu säilib ka tavapärane inglise keel. Säilinud on maoori kultuuri traditsioonid, kus perekonniti  erilisteks sündmusteks kokku tullakse.

Huvitavaid fakte
  • Lõunasaare lähistel ookeanis asuvad ka Eesti antipoodid ehk Eestist kõige kaugemal asuvad punktid maakeral. Seega võib Uus-Meremaad lugeda Eestist kõige kaugemal asuvaks maaks.
Allikas: kategale.wordpress.com
  • Pärast II maailmasõda oli Uus-Meremaa ka üks eestlaste väljarännumaid, aastal 1949 jõudsid sinna esimesed 116 sõjapõgenikku. 2001. a. rahvaloenduse andmeil elas Uus-Meremaal 111 eestlast. Viimastel aastatel on Eestist Uus-Meremaale tööle ja elama läinud paljud nooremad eestlased.
  • Uus-Meremaa on tuntud lambakasvatuse poolest, lambaid on seal 41 miljonit (inimesi alla 5 miljoni).

  • Aastal 2009 külastas Uus-Meremaad 2,4 miljonit turisti.

Allikas: brokenluggage.wordpress.com

No comments:

Post a Comment